Något för både kropp och själ.

När sommaren är långt borta och det blir höst och kallare ute brukar jag få lust att fylla på näringsdepåerna. Jag blir liksom lite extra intresserad av att boosta mig med vitaminer och eftersom jag följer min inre vägledning är det bara att haka på när intresset plötsligt pockar på.

I år har det ju pratats mycket om att skydda sig på olika sätt mot coronaviruset. Själv har jag lyckligtvis inte drabbats, trots att jag arbetar mertid inom sjukvården och har så gjort ända sedan i våras då pandemin bröt ut. Virus  och bakterier är ju ständigt i omlopp och särskilt den här årstiden och i år har jag blivit guidad att prova på Chaga, i svenskt tal sprängticka.

sprängticka är en svamp som växer på björkar. Jag har inte känt till att den har flera hälsoeffekter, som att den stärker immunförsvaret, och jag tror på att den bästa metoden för att skydda sig är att stärka sig själv inifrån.

Sprängticka/chaga har dykt upp lite överallt som en påminnelse om att det här är något jag bör undersöka närmare. Jag har tagit reda på mer om svampen och vill dela med mig av det som jag har lärt mig.

Svampen går att plocka direkt ifrån björken, torka, koka och gör dryck av men går också att köpa i pulverform i butiker som säljer hälsokostprodukter. Själv handlade jag min påse i en av alla de onlinebutiker som finns.

Jag har läst en del om sprängtickans/chagans hälsoeffekter och det ska finnas en hel del av den varan. Svampen ska t ex ha 10 ggr fler antioxidanter än blåbär och iinnehåller betalinsyra som tas upp av björkens sav, ett aktivt ämne som hjälper mot infektioner, förbättrar blodfetter och minskar plackbildning i kärlen. Betalin verkar även öka insulinkänsligheten ochpå så sätt minska ett förhöjt blodsocker.

Svampen innehåller fytonutrienter som dämpar inflammation, aktiverar immunförsvaret och stärker en naturlig avgiftning i kroppen. Den innehåller också en form av D-vitamin och aminosyror. Eftersom sprängticka/chaga inte har några kända biverkningar tycker jag det är väl värt att prova men den som har sjukdomar och/eller använder läkemedel bör rådgöra med sin läkare först. Sprängticka/chaga har en blodförtunnande effekt och kan sänka blodsockret.

Dosering: 1 msk chaga pulver i 2 liter hett vatten som sakta får sjuda i 2-5 timmar under lock, vilket utvecklar smak och näringsinnehåll.

Jag hällde upp chagan i en glaskanna som jag ställde in i kylen och har sedan tagit 3 dl ifrån den dagligen och blandat min dryck så här: 1 tsk vanilj, 1 msk kakao, 2 tsk honung, 1/2 tsk muskot, 1 tsk kanel, 0,5 dl mandelmjölk (valfri mjölk). Hetta upp och njut!

Lämna ett svar