Kost för en lugnare mage

Kost för en lugnare mage

Jag har lagt mig till med nya vanor på grund av en orolig mage. När det är stressigt i vardagen periodvis slarvar jag  med maten och det håller jag äntligen på att få ordning på

Jag har börjat med LCHF-dieten. Lchf står för low carb high fat och är en kost som består av lite kolhydrater och mycket fett. Denna kost kallas också för diabetes-kost eftersom den håller blodsockret i balans.

LCHF

En typisk lchf kost består av kött, fisk, skaldjur, ägg, ost och grädde, växtbaserade oljor som olivolja, grönsallad och grönsaker som växer ovan jord. Energin i maten kommer huvudsakligen från fett och proteiner. Det som utesluts är potatis, ris, pasta, bröd och müsli och alla söta produkter. Inom lchf väljer man också med fördel ekologiska produkter utan tillsatser.

LCHF-En omdiskuterad diet

Som så många andra dieter är det här en kost som har både för- och nackdelar. Den passar bra för människor som tycker om kött och fet mat, dessutom bidrar fettet till en ökad mättnad så man inte blir hungrig lika ofta och eftersom man undviker socker minskar sötsuget med tiden. Livsmedelsverket rekommenderar dock inte att man slutar äta kolhydrater helt, utan anser istället att man byter ut snabba kolhydrater som vitt ris, pasta och potatis mot fullkornsprodukter.

Jag råder ingen att äta den kost som jag äter. Jag vill bara dela med mig av det som har hjälpt min oroliga mage men om du vill prova och är osäker på grund av hälsoskäl är det bra att rådgöra med en läkare först. Om du vill läsa mer om dieten finns det mycket att läsa om den här.

I mitt nästa inlägg kommer jag att ge förslag på ett lchf recept som passar för hela familjen. Det är en  pizzaomelett, en slags pizza utan pizzabotten. Mycket gott och mättande.

Om du har egna erfarenheter av lchf så dela gärna med dig.

2 svar på ”Kost för en lugnare mage”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *