Om ny vänskap

Om vänskap

Händer det att du ibland reflekterar över dina relationer, varför ni fortfarande umgås. Fortsätter du att träffa gamla vänner som på rutin, fastän ni egentligen inte har så mycket gemensamt längre?

Det är som vi sitter fast i gamla hjulspår och kanske också har föreställningar om att det inte går att skaffa sig nya vänner, att vi inte kan det, särskilt inte när vi har blivit äldre. Det finns fördomar om vänskapsrelationer och särskilt om ny vänskap.

Fördomar

Det finns en massa fördomar om ny vänskap, som att man redan har sin vänskapskrets i en viss ålder och ogärna släpper in någon ny i den eller att man inte har tid att lära känna nya människor. Men är det verkligen så?

Åldern en fördel

Jag själv har lärt känna många helt fantastiska människor på senare år och jag har upplevt att det här med åldern på ett sätt har blivit lättare i relation till andra. Det kan vara en fördel.  Det finns inte längre några outtalade krav att man ska vara på något särskilt sätt, inget socialt spel.

Med åldern släpper vi våra masker och det här med att göra saker tillsammans blir mycket mer avslappnat och inte som i ungdomens självupptagenhet. Istället blir vi mer inlyssnande och får en naturlig nyfikenhet på andra människor. Vi riktar oss mer utåt istället för att ha den där inre dialogen med oss själva.

Att känna igen sig i andra

Jag gläds alldeles särskilt åt att möta likasinnade, de som har utvecklats åt samma håll, har liknande grund att stå på och som förstår och inte dömer, med en ödmjukhet för hur vi handskas olika med livets upp- och nergångar.

Våga ny vänskap

Varje ny dag kommer med nya möjligheter och kom ihåg att delad glädje är dubbel glädje. Ett leende mot en för dig helt okänd människa kan kan göra en stor skillnad för den personen. Det ger en skön känsla att göra någon glad. Våga släppa in någon ny människa och du kan få en vän för livet. Det är sann rikedom. Om vänskap

2 svar på ”Om ny vänskap”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *