Insekter i mat

Insekter i matIdag kommer det att bli ett något annorlunda inlägg  från mig som handlar om insekter i mat

Och då menar jag inte en och en annan larv som följt med hem i salladen eller de färska hallonen. Nej, jag pratar om nya livsmedel  som cricket mjöl, malda syrsor, som säljs för fullt i vanliga butiker och att det på ICA:s hemsida går att få recept på en insektssallad med mjölmask i.

Ni har väl inte missat debatten som pågått i sociala medier i samband med att nya insekter godkänts av Livsmedelsverket

Insektsdebatt

Jag brukar sällan ge mig in i hetsiga debatter eftersom det brukar ta så mycket energi av mig och sällan ger något tillbaka. Ialla fall inte på Facebook men den här gången kunde jag inte låta bli. Jag ville påvisa för mina FB vänner att det händer på riktgt och att insekterna inte bara säljs i särskilda asiatiska butiker, utan numera även på ICA och till och med på apotek.

Science fiction, tänkte jag, när jag för första gången hörde talas om larver och andra kryp i svensk mat. Och så visade det sig sen att flera av mina FB vänner och följare inte var emot insekter som livsmedel. Ett märkligt argument som förekom var att det är så mycket gifter i maten ändå. Lite larver, flugor och syrsor gör väl varken från eller till i sammanhanget.

Kött och läsk är värre

Man jämförde det med att äta  kött och det sas att vi dricker ju läsk och då kan vi väl också äta insekter. Men hjälp! Jag trodde det skulle bli ramaskri men så blev det inte. Jag fick istället leta upp bevis om varför vi inte bör äta insekter. Bland annat på grund av parasiter, kitin och andra för oss människor icke-nedbrytbara ämnen, som det går att läsa om i vetenskapliga artiklar.

För mig är det en självklarhet att insekter inte är människoföda.

Syrsor och gräshoppor som tillhör ekosystemet gör mest nytta ute i naturen och ska inte födas upp i insektsfarmar.

Insekter i mat

Kära vänner jag råder er att ta med er förstoringsglas hädanefter när ni går och handlar. Iinnehållsförteckningarna har ofta finstild text och en del av de nya livsmedlen kan ge allergiska reaktioner.

Jag har gått med i FB gruppen Livsmedel som innehåller insekter mm

I den gruppen diskuterar man insekter i mat och ger exempel på produkter att undvika. Gå gärna med du också genom att klicka på länken ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *