Bönor av alla de slag.

Idag vill jag slå ett slag för bönan. Det finns flera sorters bönor att välja på och de är både goda och nyttiga men framförallt mättande.

Bruna bönor

Egentligen har jag inga större erfarenheter av att äta bönor nyttigt. I Skåne, varifrån jag kommer, så var det bruna bönor som gällde och som ni vet är det massor med sirap i den maträtten. På så sätt gör man en nyttig böna onyttig! De bruna är förstås lika nyttiga som de andra, om man äter dom som de är, till exempel i en sallad.

Ett nyttigt komplement

Jag har börjat upptäcka bönan på senare tid och hittat några favoriter. Jag har lärt mig tycka om; kidbeybönor (de röda), svarta bönor och de stora vita. Alla finns att hitta i vilken matvarobutik som helst. Själv har jag fastnat för Zeta s färdigkokta ekologiska.

Varför äta bönor

Jag har märkt att jag inte längre är sugen på något sött efter maten och att jag inte längre behöver äta något mellan målen. De håller mig helt enkelt mätt längre. Enligt näringsfysiologer är alla av sorterna bra för den som vill gå ner i vikt men särskilt kidneybönor och vita bönor som innehåller höga halter av anioxidanter och antinutrienter som minskar insulinpåslaget.

Haricots verts bönor

En annan favorit är haricots verts bönan, även kallad brytböna. De är gröna brytbönor som skördats tidigt. Rika på kostfiber och vitamin B, E, selen, järn, kalium och kalk och innehållet folat som är extra viktigt att få i sig under graviditet. Jag brukar steka dom i olivolja med lite flingsalt på. Så gott!

Ett vardagsrecept

Här ett enkelt recept för att göra nyttiga bönor godare. Jag låter dem ligga i en plastburk med lock i kylen och sedan använder jag dom till all mat. På så sätt blir det enkelt att vara hälsosam. På tallriken nedan har jag även lagt till rädisor och sockerärtor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *