Medkänsla och kreativitet.

Det är omöjligt att vara helt opåverkad av det som sker nu. Tillvaron har förändrats, förutsättningarna har ändrats och många är rädda och oroliga.
Som i ett trollslag försvann den trygga vardagen och ordet på allas läppar var plötsligt Corona.

Coronaviruset har spridit sig över världen och för bara några veckor sen kändes det avlägset att det skulle nå oss här i norden ända ifrån Kina, men så blev det, och nu är viruset här och allt vi har tagit för givet är inte lika självklart längre.

Friheten begränsas av att länder stänger sina gränser och att vi inte längre kan resa och röra oss som vi vill. Massmedia basunerar ut att vi ska stanna inomhus och undvika att vistas bland folk och helst inte gå ut alls om vi absolut inte måste. I Frankrike har man valt att gå ännu längre genom att hundratusen poliser patrullerar på gatorna och bevakar att folk håller sig hemma.

Karantän, som har varit något jag själv förknippat med djur som förs över landsgränser, gäller nu för oss.
Alla som uppvisar minsta symtom på förkylning ska stanna hemma från jobbet och oavsett symtom eller inte, så är rekommendationerna att arbeta hemifrån så långt det är möjligt. Ingen vet hur länge smittan kommer att pågå, ingen vet hur många som kommer att bli så svårt sjuka att de behöver intensivvård.

Hur kan vi tänka och agera när tillvaron plötsligt känns otrygg?

Var källkritiska, särskilt gällande allt som skrivs i flödena i de sociala medierna. Använd det sunda förnuftet. Låter det för bra för att vara sant så är det säkert det också. Låter det konstigt och helt osannolikt så lyssna på din egen inre röst, den vet vad du ska fokusera på och när det är dags att scrolla förbi.

Ha medkänsla med dig själv och andra, det är inte så lätt att handskas med situationer som det inte går att relatera till när vi saknar referensramar. Vi kan reagera helt olika och så måste det få vara.

Använd tiden i karantän till något kreativt. Hur kan du få ut det bästa möjliga av situationen? Vad har du saknat att göra som du annars inte får någon tid över till eller har du kanske något projekt som blivit liggande som du skulle behöva göra? Det är nu du kan få detta gjort. Se det positiva i det som sker, det finns alltid ett ljus i mörkret. Behöver du kanske stressa ner och ta det lugnt? Tiden är inne för det. Du får nu möjligheten. Vill du ligga på soffan och bara titta på serier, varsågod. Vill du få mer tid med familjen. Se de nya omständigheterna som en möjlighet att umgås och göra sådant tillsammans som ni kanske inte hinner göra annars.

Glöm inte att boosta energi och stärka immunförsvaret. Skogspromenader är helande och energigivande både för kropp och själ. Vegetariska maträtter med vitlök och ingefära är också ett bra tips! Och så klart håll en god handhygien, skydda dig själv och andra.

Ta väl hand om dig. ❤️

2 svar på ”Medkänsla och kreativitet.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *